فهرست مطالب

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 10 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ارتباط شیوه تربیتی والدین با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان راهنمایی مدارس شهر ایلخچی
    منصور بیرامی، جعفر بهادری خسروشاهی صفحات 7-21

    خانواده اولین پایه گذار شخصیت و ارزش های فکری است که نقش مهمی در تعیین سرنوشت و سبک زندگی آینده فرد دارد. در این میان حفظ ارتباط مثبت بین والدین و فرزندان باعث انگیزه آنان نسبت به موفقیت تحصیلی می شود. این پژوهش مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان مدارس راهنمایی سال سوم شهر ایلخچی بودند که از این جامعه دویست نفر دانش آموز (100دختر و 100 پسر) با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند و معدل پایانی دانش آموزان در کلاس سوم راهنمایی به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی استفاده شد. داده ها به کمک روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد پیشرفت تحصیلی با سبک فرزندپروری مقتدرانه رابطه مثبت معنی دارو با سبک های فرزندپروری سهل گیر و مستبدانه رابطه منفی و معنی داری دارد. نهایتا با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام مشخص شد که شیوه تربیتی مقتدرانه پیش بینی کننده قوی برای متغیر پیشرفت تحصیلی است. بنابراین از آنجایی که شیوه تربیتی والدین در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان اهمیت بسزایی دارد لذا آموزش والدین درباره شیوه های تربیتی نوجوانان می تواند باعث موفقیت تحصیلی آنان در تحصیل شود.

    کلیدواژگان: شیوه تربیتی، پیشرفت تحصیلی و دانش آموزان
  • ارزیابی سطح مدیریت کیفیت فراگیر در کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی و ارائه راهکار جهت ارتقای آنها
    محمدعلی فرنیا، سعید مفضفی یامچی صفحات 23-39

    پژوهش حاضر به روش توصیفی– پیمایشی و با هدف ارزیابی سطح مدیریت کیفیت فراگیر در کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی و ارائه راهکار جهت ارتقای آنها، در صدد آن انجام شد. متغیرهای مورد نظر عبارتند از: تعهد، مشتری گرایی، آموزش، واقع گرایی، مشارکت و همکاری و بهبود مستمر. جامعه آماری همه 94 مدیر شاغل در کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی بوده و ابزار جمع آوری تحقیق در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته می باشد که توسط مدیران کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی تکمیل شده است و شامل 6 مولفه با 42 گویه است، پس از اطمینان از روایی و اعتبار آنها پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ برای وضعیت موجود بالاتر از 75/0 حاصل گردید. این داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی چون فراوانی، آزمون t تک نمونه ای و MANOVA توسط نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و مشخص شد که با توجه به نتایج آزمون تی تک نمونه ای، تفاوت معناداری بین وضعیت موجود(میانگین نمونه) و مطلوب(میانگین نظری) با احتمال 99 درصد وجود دارد. بنابراین می توان گفت وضعیت موجود بالاتر از وضعیت استاندارد مطلوب میانگین نظری) بوده و این فاصله از لحاظ آماری نیز معنادار است. نتایج بیانگر آن است که وضعیت کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی در خصوص مدیریت کیفیت جامع در حالت کلی در حد نسبتا بالاتری از میانگین و در حد مطلوب قرار دارد. و این یافته پژوهشی نشان می دهد انتظارات مراجعان در کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی به نحوخوبی برآورده می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، کتابخانه های عمومی و ارزیابی
  • بررسی تاثیر استفاده از وبلاگ نویسی بر پیشرفت تحصیلی و میزان علاقه دانش آموزان به یادگیری درس زبان انگلیسی
    سید داود حسینی نسب، غلامرضا گل محمدنژاد، یوسف ساجدی فر صفحات 41-67

    تلفیق ارتباط ناهمزمان مبتنی بر رایانه در داخل و خارج از کلاس امروزه نیاز به یک پژوهش دارد. در پژوهش حاضر ما پیاده سازی این تکنولوژی برای بهبود دانش گرامری و علاقه مندسازی دانش آموزان به یادگیری زبان انگلیسی را وضوح مشاهده کردیم. به منظور انجام پژوهش حاضر از بین تمام دبیرستان های پسرانه شهر تبریز به صورت تصادفی 2 دبیرستان با سطح تقریبا یکسان 30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه کنترل به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. روش پژوهش حاضر نیمه تجربی بود و ابزار جمع آوری اطلاعات آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته است که به صورت پیش آزمون و پس آزمون برای سنجش تاثیر وبلاگ نویسی بر یادگیری و میزان علاقه دانش آموزان به زبان انگلیسی استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها از تحلیل کوواریانس ANCOVA استفاده شده است. تحلیل نتایج نشان داد بین گروه ها در دو آزمون گرامر و علاقه تفاوت معنی داری وجود دارد اما در آزمون مهارت خواندن تفاوت معنی دار نبود. نتایج تحلیل نشان داد که علاقه دانش آموزان به یادگیری زبان انگلیسی افزایش یافته و نکات گرامری آنها در کاربرد زبان پیشرفت زیادی داشته است. پژوهش حاضر نشان داد که آموزش از طریق وبلاگ نویسی می تواند به عنوان یکی از ابزار یادگیری اجتماعی در آموزش مهارت های زبان نقش مهمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: وبلاگ نویسی، پیشرفت تحصیلی، علاقه، یادگیری زبان انگلیسی و ارتباط ناهمزمان
  • بررسی و مقایسه اثر بخشی اجرای ارزشیابی کیفی توصیفی و ارزشیابی سنتی بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان ابتدایی
    یوسف نامور، اعظم راستگو، عباس ابوالقاسمی، سعید سیف درخشنده صفحات 69-82

    این پژوهش با هدف بررسی میزان اثربخشی اجرای آزمایشی ارزشیابی کیفی توصیفی بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان مدارس ابتدایی استان اردبیل در سال تحصیلی 89-88 انجام شد. روش تحقیق از نوع علی مقایسه ای بود. نمونه گیری از مدارسی که ارزشیابی توصیفی در آنها اجرا می شد به روش سرشماری صورت گرفت و برای هر مدرسه ای که به عنوان نمونه انتخاب شد یک مدرسه مشابه که ارزشیابی سنتی در آنها اجرا می شد برای مقایسه انتخاب گردید. در مجموع 999 نفر دانش آموز ابتدایی و 99 نفر معلم به عنوان نمونه انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه های محقق ساخته از دانش آموزان و معلمان جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که ارزشیابی توصیفی تاثیر بیشتری نسبت به ارزشیابی نمره ای بر میزان کارگروهی و همکاری و کاهش رقابت و همچنین افزایش مشارکت آنها در بحث و گفتگوهای دانش آموزان دارد. با توجه به نتایج این تحقیق اجرای ارزشیابی کیفی توصیفی با رفع برخی کاستی ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی کیفی توصیفی، مهارت اجتماعی و دانش آموزان مقطع ابتدایی
  • مریم افضل خانی، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 83-110

    هدف از این پژوهش بررسی برنامه درسی دوره متوسطه به لحاظ پرداختن شدن به مولفه های فردی و گروهی خلاقیت از دیدگاه متخصصان و کارشناسان برنامه‌ریزی درسی بوده است. پژوهش حاضر، پژوهشی زمینه‌ای می‌باشد که جامعه آماری آن، را کلیه متخصصان و کارشناسان برنامه درسی به تعداد 104 نفر تشکیل می‌دهد که با توجه به محدود بودن جامعه آماری کل جامعه به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزارگردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق ساخته بوده است که پس از تعیین روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده‌ها، با استفاده از نرم ‌افزار Spss، در بخش آمار توصیفی از جداول، فراوانی و در بخش آمار استنباطی جهت تحلیل داده‌ها در بخش اول پرسشنامه از از آزمون‌های تساوی میانگین ،آزمون لوین[1]، F و دانکن[2]استفاده می شود و برای بخش دوم پرسشنامه از آزمون t برای یک نمونه استفاده شده است. یافته‌های پژوهش حاکیست کاربرد رویکردهای و جهت‌گیری‌های خلاق (توسعه فرآیندهای شناختی، دانش آموز مداری، انسان اجتماعی و انسان گرایی) در برنامه درسی دوره متوسطه گرایش به سمت " نامطلوب و پایین" دارد. همچنین میزان پرداخته شدن به مولفه‌های خلاقیت از عناصر مختلف فردی ،گروهی گرایش به سمت "پایین" دارد؛ اما میزان کاربرد رویکردها و جهت‌گیری‌های معنویت گرایی، موضوع مداری گرایش به سمت بالا دارد و رویکردها و جهت‌گیری‌های همچون انتقال میراث فرهنگی و صلاحیت مداری گرایش به سمت متوسط و پایین دارد.

    کلیدواژگان: زمینه ساز خلاقیت، برنامه درسی و دوره متوسطه
  • رحیم بدری گرگری، جواد مصرآبادی، شهرام واحدی صفحات 111-133

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ساختارهای ادراکی کلاس درس و انگیزش چیرگی (تبحر) دانشجویان با روش همبستگی انجام گرفت. آزمودنی های پژوهش، شامل 187 دانشجو (73 دانشجوی پسر و114 دانشجوی دختر) بودند که بوسیله نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی از دانشکده های علوم تربیتی و اجتماعی و زبان و ادبیات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انتخاب شدند و از پرسشنامه های ساختار اهداف کلاس درس بلک بورن و پرسشنامه هدف گرایی تحصیلی بوفارد، وزیو، رومانو، کوئینارد، بوردلیو و فیلبو برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که تکالیف جالب و برانگیزاننده کلاس درس مهم ترین پیش بینی کننده انگیزش چیرگی (تبحر) دانشجویان است. نتیجه دیگر این پژوهش نشان داد که 19% درصد از واریانس انگیزش هدف چیرگی (تبحر) از طریق یک ترکیب خطی از عوامل تکالیف جالب و برانگیزاننده کلاس درس و ارزشیابی چیرگی تعیین می شود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات روش های آماری تحلیل رگرسیون گام به گام و تحلیل مسیر به کار رفت.

    کلیدواژگان: انگیزش هدف پیشرفت، انگیزش هدف چیرگی و تبحر و ساختار هدف کلاس درس
  • پری ناز بنی سی، قنبرعلی دلفان آذری، وحید بنی سی صفحات 135-156

    هدف پژوهش حاضر بررسی «رابطه هوش هیجانی با سبک های حل مساله و سلامت عمومی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 12» است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 12 که در نیم سال اول سال تحصیلی 89-1388 مشغول به تحصیل بوده اند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای ساده است، که از بین واحدهای منطقه 12 دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای رودهن، دماوند، کرج، پرند و قزوین براساس جدول مورگان 384 نفر انتخاب شده است. ابزار پژوهش شامل 3 پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی، سبک های حل مساله و سلامت عمومی می باشد،که به ترتیب ضریب آلفای کرنباخ آنها 84/. ، 89/. و 92 % محاسبه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که با توجه به مقدار ضریب همبستگی پیرسون بین هوش هیجانی و سبک های حل مساله رابطه خطی وجود دارد. اما بین هوش هیجانی و سلامت عمومی رابطه وجود ندارد. هوش هیجانی و سبک های حل مساله بر سلامت عمومی تاثیرگذار نیست.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سبک های حل مساله و سلامت عمومی
  • بدری شاه طالبی، آذر قلی زاده، سعید شریفی صفحات 157-178

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه های آموزش فرهنگ شهروندی برای دانش آموزان دوره راهنمایی با تاکید بر دو حیطه شهروند الکترونیک و آموزه های دینی به روش توصیفی پپمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 4 و دانشگاه های دولتی یزد، اصفهان، تهران، مشهد و شیراز در رشته های علوم تربیتی، جامعه شناسی و روانشناسی و بالغ بر 283 نفر بوده است. از بین جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در نرم افزار اکسل تعداد 103 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه محقق ساخته تدوین مولفه های فرهنگ شهروندی در دو حیطه فوق با مقیاس 5 درجه ای لیکرت بوده است. برای تعیین روایی ابزار پژوهش از روایی صوری، محتوایی و سازه استفاده گردید. اعتبار ابزار اندازه گیری با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ معادل 0. 95 برآورد شد که حاکی از اعتبار بالای ابزار اندازه گیری است. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو سطح آمار توصیفی شامل (میانگین، انحراف معیار، واریانس) و آمار استنباطی شامل تحلیل عاملی، آزمونt تک متغیره، آزمون خی دو و آزمون تعقیبیLSD برآورد گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بعد شهروند الکترونیک دارای 15 زیر مولفه است که از این میان «آشنایی با طریقه مقابله با رفتارهای نابهنجار و خشونت های الکترونیکی» با بار عاملی 0. 63 بیشترین ضریب و مولفه «فرهنگ یادگیری از طریق شبکه» با بار عاملی0. 4 کمترین مقدار را به خود اختصاص داده است. در بعد آموزه های دینی مولفه «صداقت» با بار عاملی 0. 70 و مولفه «بهداشت فردی» با بار عاملی 0. 343 به ترتیب با بیشترین و کمترین ضریب از سایرمولفه متمایز شده اند. در ابعاد جمعیت شناختی بین نظرات پاسخگویان تفاوتی مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: فرهنگ، شهروندی، فرهنگ شهروندی، آموزه های دینی، شهروندالکترونیک
|
  • The Relationship between Child-Rearing Practices and Academic achievement of Guidance School Students of Ilkhechi
    Jafar Barghi Moghaddam, Ayyub Bani Nosrat Pages 7-21

    Family is the first basis and origin of personality and thinking values, which plays an important role in determining the future life style of the person. In this case, the maintenance of positive relationship between parents and their children causes their academic achievement motive.The present study was conducted with a survey correlation research method. The statistical population included all the third graders in Ilkhechi guidance schools. Using morgan table 200 students (100 male & 100 female) were selected as sample size. The method of sampling was random sampling. To collect the data, Baumrind parenting style questionnaire was used. Furthermore, the students, final examination scores were applied as an indicator of academic achievement. The results were analyzed using Pearson correlation coefficient and a multiple regression model. `Findings revealed a significant positive relationship between academic achievement and authoritative child-rearing style. Furthermore, it was demonstrated that academic achievement has a significant negative correlation with permissive and authoritarian styles. Finally, the stepwise regression analysis suggested that the authoritative child-rearing practice is the strong predictor of academic achievement. Therefore, due to the importance of the parenting styles in the academic achievement of the students, instructing the parents about the parenting practices of the adolescents can result in the academic success of their children.

    Keywords: Child, rearing practice (parenting style), Academic achievement, Students
  • The assessment of the total quality management (TQM) level in public library in East Azarbiajan province and presenting aprocedure for its prowotion
    MohammadAli Farnia, Saeid Mofazfi Yamchi Pages 23-39

    The present Study is descriptive survey and evaluates the level of TQM in public libraries in Eastern Azrbaijan and evaluates presents a procedure to promote it. Variables considered are: commitment, customer integration, training, realism, participation and cooperation and continuous improvement. The statisiticale population, was all 94 directors working in public libraries, East Azarbaijan and the tools for gathering data was researcher made questionnaire.The managers of public libraries in East Azarbaijan completed which includes six components with 42 questions.The reliability, using cronbach alpha was 0.75 . The descriptive and inferentiale statistics were used to analyze the data. According to the results of t-test, there is significant difference between the status qua(sample average) and optimal(theoretical mean).The results indicate that the situation of public libraries in East Azarbaijan Province, based on totale quality management, in general, is relatively higher than average level and is considered desirable. This findings shows that clients’expectations in the public library in East Azarbaijan province are met very well.

    Keywords: psychological health life, identity styles, identity commitment
  • Investigating the impact of using blogging on educational achievement and interest of High School English language learners
    Seyed Davood Hosseini Nasab, GholamReza Ghol Mohammadnejad, Yousef Sajedifar Pages 41-67

    The incorporation of asynchronous computer based communication in and out of the classroom is currently in need of a research. In present study the implementation of this technique to improve language grammar knowledge and student's interest have been investigated. To do this research, two high-schools, almost leveled, among all of the male high-schools in tabriz, through cluster random sampling with a control group(30 students) receiving traditional instruction and (30 students) as experimental group using bligging for nine sessions were choen. The research method was quasi-experimental.To collect the data the teacher made post and pre-assessment were used. To test the hyotheses, analysis of ANCOVA was used.Grammar and pupil's interest were significant but the reading comprehension was not. The result showed the students’high interest to language learning. Grammar points have encouraged them to produce language more accurately and to be more concerned abaut correctness.It could be conecluded that blogs as a social medium for learning language skills can have an important role.Therefore, the findings of this research show that the blogging has strong effect on English language learning.

    Keywords: Blogging, Academic achievement, interest, English language learning, Asynchronous connection
  • The investigating and comparison of the effectiveness of implementing qualitative descriptive evaluation and traditional evaluation on primary student's social skills
    Yousef Namvar, Azam Rastghoo, Abbas Abolghasemi, Saied Seyf Derakhshndeh Pages 69-82

    The study conducted to investigate the effectiveness of experimental implementation qualitative descriptive evaluation on students’ social skill in ArdabilProvince in the 88-89. Research method was Causal-comparative and increasing their participation in discussions and dialogues. Overall, 999 primary students and 99 teachers were chosen as a sample. Required data of students and teachers were collected through researcher made questionnaires. Collected data were analyzed by Spss software. The results showed that the qualitative descriptive evaluation has more effect than traditional evaluation on students’group working, cooperation, reducing competition and sampling method in both forms of evaluation (descriptive & traditional) was consus in similar schools. According to the results of this research implementing qualitative descriptive evaluation with removal of some shortcomings is recommended.

    Keywords: descriptive qualitative evaluation, social skill, primary school students
  • Maryam Afzalkhani, Abdolrahim Navehebrahim Pages 83-110

    The present research has been performed with the aim of investigating the structure of high school curriculum regarding the attention paid to creativity components from the professors and experts of curriculum planning points of veiw.The present research is a survay one and its statistical population is composed of all professors, instructors and experts of curriculum planning included 104 persons. (concerning the limited statistical populatin the whole population, as the sample. The tool for gathering data was researcher- made questionnaire that was applied after determining their reliability and validity.In analyzing the data, using SPSS software in descriptive statistics of tables, distribution is used and in inferential statistics was used for analyzing the data and in first part of questionnaire we used three tests including: mean equality, Levin 2 test, F and Duncan 3 test and for the second part of questionnaire, t test is used for one sample. The results of research indicate that applying creative approaches (development of cognitive processes, student-centered approaches, social human, and humanism) in high school curriculum has a downward unfavorable tendency. Also, the rate of addressing the components of creativity from different individual and group elements has a downward tendency. But the degree of applying the approaches and tendencies toward spirituality, subject-centered tends to upward direction and approaches and tendencies such as transferring cultural heritage and being competency-centered tends to an average and downward direction.

    Keywords: creativity provider, curriculum, high school course
  • Rahim Badri Gharghari, Javad Mesrabadi, Shahram vahedi Pages 111-133

    This research was conducted to study the relationship between the classrooms goal structures and mastery goal orientation of university students. The subjects were 187 undergraduate students, including 73 males and 114 females, selected through ratio stratified sampling from Education, Social Science and Literature Departments of Azad Islamic Tabriz University. Data was gathered through survey of Blackborns’ Classroom Goal Structures and Bofard & etal.Academic Goal Orientation Questionnaire. The results showed that the interesting and motivated survey class homewoark was the most important predictive factor of students’ mastery goal orientation. In addition, it founded that 19% of the variance of mastery goal orientation was accounted by linear combination of motivated classhomework and mastery evaluation. Data have be analyzed by multiple regression (stepwise) and path analysis.

    Keywords: achievement goal orientation, mastery goal orientation, Classroom's goals structures
  • Parenaz Banisi, GhanbarAli Delfan Azari, Vahid Banisi Pages 135-156

    The aim of the present study is to investigat the relationship between the emotional intelligence with problem solving styles and students general health in 12 th district of Islamic Azad University. The stiatintical population included all the students in 12th district Islamic Azad University which were studying in mid term of first education year 1388-1389.t he method was simple stratified random sampling. Using Morgan table, 384 people were selected among the 12th district Islamic Azad University branches (Roodehen, Parand, Ghazvin, Karaj). The data were collected through three standard question naires namely: emotional intellgence, general health, and solving problem, the reliability of the questionnaires using Cronbach Alfa were 0.92, 0.89 and 0.84 respectively. The results showed that in regard to persons correlation coefficient between emotional intelligence and probleom solvingther is a linear relation. But these is no relation between emotional inteligence and emotional hntelligence and problem solving don’t have any effect on general health.

    Keywords: emotional intelligence soving problem styles, General Health
  • Badri. Shahtalebi, Azar Gholizade, Saeed Sharifi Pages 157-178

    The present study investigates the instruction of the citizenship culture emphasis on religious teachings and e-citizenship. components to the Guidance School students with the sample of the of 283 faculty members of district 4 Islamic Azad University and that of public universities in Yazd, Isfahan, Tehran, Mashhad and Shiraz which were Humanities science, sociology and psychology professors. 103 were chosen for the using random sampling method. A questionnaire with a 5-degree Likert scale was used as the data collection method. ace and content validity were used to determine the validity of the study. The 0.95 ignificance of the measurement tools were calculated through Cronbach's alpha oefficient which indicates a high significance of the tools. The Data analysis procedure ncluded two levels of descriptive statistics (mean, standard deviation, and variance) and nferential statistics, included factor analysis, T, KR21(x^2) and LSD tests. The results of the study showed that regarding the dimension of electronic citizen, the components of “getting to know how to confront abnormal behaviors and electronic violence” (with a significance of 0.636), “getting to know how to protect authors? rights and the consequences of rule violations” (with a significance of 0.635) and “how to learn usingnetworks” (with a significance of 0.440) again had the highest and the lowest coefficients. In the religious teachings dimension, the component of honesty (with a significance of 0.70) and “individual hygiene” got the highest and the lowest coefficients. No significant differences found in answers to other demographical dimensions.

    Keywords: culture, Citizenship, citizenship culture, Religious Teachings, E, citizenship